Turun kaupunki on vuodesta 2006 lähtien jakanut Vuoden uusturkulainen ja monikulttuurisuusteko -palkinnot. Vuodesta 2023 lähtien tunnustus kantaa uutta nimeä: Vuoden monikulttuurinen ja antirasistinen teko.
Tunnetko monikulttuurisen Turun tekijöitä?
Monikulttuurisesta ja antirasistisesta teosta halutaan tänä vuonna palkita yritys tai yhdistys, joka on tehnyt merkittävän teon edistääkseen muunkielisten turkulaisten työllistymistä.
Palkittava monikulttuurinen ja antirasistinen teko lisää kontakteja ja keskinäistä ymmärrystä maahanmuuttajaväestön ja kantaväestön kesken sekä toimii omaperäisesti ja ennakkoluulottomasti suvaitsevaisuuden ja integroitumisen edistämiseksi.
Ehdota vuoden 2024 palkinnon saajaa!
Tunnustuksen saajat valitaan kaupunkilaisten tekemien ehdotusten perusteella. Kaupunkilaiset voivat ehdottaa palkinnonsaajaa syyskuun loppuun mennessä.
Valinnan tekee ehdotusten pohjalta Turun monikulttuurisusneuvosto.
Aiempina vuosina palkitut
- 2023: Turun Tyttöjen Talo, Varissuo
- 2021: Suomen Ukrainalaiset ry
- 2020: Yhdessä-yhdistyksen toiminnanjohtaja Aida Bacic ja Monikulttuurinen varhaiskasvatus, koulu ja koti ry
- 2019: V-S Virokeskuksen puheenjohtaja Mari Jurtom ja Shams falafel -osuuskunta
- 2018: aktiivinen järjestötoimija Ali Sagal ja Nuorten TyöTuki ry
- 2017: nuorisovalmentaja Paco Diop ja Fölin uusturkulaiset kuljettajat sekä Turun yliopiston ja Åbo Akademin laaja-alainen vapaaehtoistyö turvapaikanhakijoiden ja uusturkulaisten parissa.
- 2016: kokki Berhan Ahmadi ja kirkon rohkea toiminta turvapaikanhakijoiden auttamiseksi sekä Turun Kauppahalli
- 2015: yrittäjä Aydin Yilmaz ja Runokohtauksia-hanke
- 2014: kaupunginvaltuutetut Roda Hassan, Alas Ali ja Mohammad Azizi sekä jalkapallo kotouttajana, esimerkkkeinä Åbo IFK P-01-joukkue sekä monikulttuurinen seura FC Nations United
- 2013: opettaja Hatice Kütük ja Turun kristillinen opisto
- 2012: toimitusjohtaja Maria Severina ja eläkkeellä oleva opettaja Anja Marjanen
- 2011: toimittaja Wali Hashi ja rehtori Annika Hongiston ja Turun normaalikoulun perusasteen moni- ja interkulttuurisuutta tukeva toiminta
- 2010: Sondip ry:n ja Yhdessä Yhdistys ry:n puheenjohtaja Hasan Habib ja Turun Naiskeskus ry:n kunniaväkivallan vastainen toiminta
- 2009: yrittäjä Ahmed Al Chibib ja opettaja Ismo Laine
- 2008: toiminnanohjaaja Selim Selimi ja erityissosiaalityöntekijä Päivi Talvinen
- 2007: opettaja Irina Ossipowski ja projektipäällikkö Sari Kanervo
- 2006: artenomi Binh Le Xuan ja opettaja Tellervo Vaitinen
- Turun kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Regina Ruohosta muistettiin vuonna 2012 ja Hülya ”Hissu” Kytöä vuonna 2014 pitkästä urasta ja elämäntyöstä maahanmuuttajien parissa. Vuonna 2015 FM Pertti Wideniä huomioitiin mittavasta elämäntyöstä monikulttuurisuuden ja kulttuurien välisen kommunikaation tutkijana ja edistäjänä. Vuonna 2016 elämäntyöstä muistettiin Siirtolaisuusinstituutin johtajan työstä eläköitynyttä Ismo Söderlingiä.
Tämän vuoden palkinto tullaan jakamaan joulukuussa Monikulttuurisen itsenäisyyspäivän juhlan yhteydessä.