Turun linnassa järjestettiin 18. syyskuuta juhla, jossa juhlistettiin uusia Suomen kansalaisia. Tilaisuuteen saapui lähes 200 kutsuvierasta Turun seutukunnasta, jotka olivat saaneet Suomen kansalaisuuden viimeisen vuoden aikana. Juhlan esiintyjinä toimivat ukrainalaisten naisten kuoro Spivotsa Mrija sekä Kaivokatu Swing Band.
Uudet juuret Turussa
Juhlapuheet pitivät Nadejda Dimitrova, ja Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola. Dimitrova, joka on syntynyt Sofiassa, Bulgariassa, kertoi puheessaan omasta matkasta suomalaiseksi ja siitä, kuinka tärkeää on sopeutua uuteen kotimaahan.
– Olen syntynyt Sofiassa, Bulgariassa ja minun juureni ovat syvälle kotimaassani, kun samalla tavalla minun oksani ja latvani kasvavat vapaasti nyt uudessa kotimaassani Suomessa. Eikö ole ihanaa, että ihmiset voivat liikkua ja valita, missä asuvat? maalaili Nadeja Dimitrova tuntojaan.
Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola korosti puheessaan maahanmuuton merkitystä Suomen kehitykselle ja monikulttuurisuuden rikastuttavaa vaikutusta.
– Maahanmuutto on ollut ja tulee olemaan keskeinen tekijä Suomen kehityksessä. Viime vuosina maahan muuttaneiden määrä on kasvanut merkittävästi, ja he ovat tuoneet mukanaan monipuolista osaamista ja kulttuurista rikkautta, Maaskola totesi puheessaan.
Maaskola kiitti myös International House Turun työntekijöitä ja paikallisia yhdistyksiä, jotka tukevat maahanmuuttajien sopeutumista ja työllistymistä.
– International House Turku tukee maahan muuttaneiden työllistymistä ja koulutukseen pääsyä sekä auttaa yrityksiä maahanmuuttajien työllistämisessä. Te, uudet kansalaiset, olette osa tätä tulevaisuutta, ja me haluamme kiittää teitä siitä, että olette valinneet Suomen sekä Turun ja Turun seudun kodiksenne, Maaskola sanoi.
Yhteisöllisyyden ja monikulttuurisuuden juhla
Juhla oli osoitus Turun ja Suomen sitoutumisesta monikulttuurisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Uudet kansalaiset saivat tilaisuuden juhlistaa saavutustaan ja tuntea itsensä tervetulleiksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Tapahtuma tarjosi myös mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa kokemuksia muiden uusien kansalaisten kanssa.
– Paras tapa integroitua on osallistua kunnan elämään ja rakastaa paikkaa, missä asut. Älä kysy, mitä valtio tekee minulle, vaan kysy, miten minä voisin auttaa Suomea ja mitä minä voisin tehdä sen kunniaksi? Nadejda Dimitrova pohti puheessaan.