Turun kaupunki on vuodesta 2006 lähtien jakanut palkinnot vuoden uusturkulaiselle ja vuoden monikulttuurisuusteolle. Viime vuodesta lähtien tunnustus on jaettu nimellä: Monikulttuurinen ja antirasistinen teko. Tunnustuksen saajaksi valittiin tänä vuonna kaupunkilaisten tekemien ehdotusten perusteella Meyer Turku.
Monikulttuurisen ja antirasistisen teon palkinto myönnettiin eilen Turun VPK:n talolla monikulttuurisessa itsenäisyysjuhlassa. Tänä vuonna Turun monikulttuurisuusneuvosto linjasi, että palkinnon saajaksi valitaan merkittävästi maahan muuttaneiden työllistymistä edistänyt yhdistys tai yritys. Neuvosto on kaupunkilaisten tekemien ehdotusten perusteella valinnut monikulttuurisen ja antirasistisen teon tunnustuksen saajaksi Meyer Turun.
— Olemme iloisia tästä jokapäiväisen työmme saamasta tunnustuksesta. Rakennamme maailman edistyksellisimpiä risteilyaluksia, ja meille henkilöstö palkataan osaaminen edellä. Tarvitsemme jatkuvasti lisää ammattilaisia ja asiantuntijoita, ja pidämme erittäin tärkeänä, että voimme löytää uusia laivanrakentajia sieltä missä heitä on tarjolla, sanoo Meyer Turun viestintäpäällikkö Anna Hakala.
Kotoutumista edistävää perehdytystä
— Meyer Turku Oy työllistää noin 2 000 henkilöä. Edustamme yhteensä 34 eri kansallisuutta. Meyer Turun ja verkoston muodostamassa telakan laivanrakennusyhteisössä luvut ovat tietysti merkittävästi suuremmat. Yhteistyössä Turun kaupungin ja International House Turun kanssa olemme voineet tasoittaa muualta tulevien tietä turkulaisiksi laivanrakentajiksi, Hakala kertoo.
Telakan perehdytykseen kuuluu tarvittaessa myös kotoutumisohjausta. Yhteistyössä International House Turun kanssa työntekijöille on tarjottu ohjausta ja neuvontaa myös Meyer Turun omissa tiloissa. Meyer Turku on ollut aloitteellinen kehittämään yhdessä Turun maahanmuuttajapalveluiden ja yrityskoordinaattorin kanssa malleja alalle sopivien maahanmuuttajien rekrytointiin.
Myös Turku kansainvälistyy kovaa vauhtia. Tänä syksynä julkaistun kasvuennusteen mukaan vuonna 2040 lähes joka neljäs turkulainen olisi monikielinen.
Elinvoimasta pitovoimaa
Meyer Turku on yksi alueen suurimmista yritystyönantajista. Telakkatyöntekijöiden saaminen Turkuun vaatii kuitenkin ponnisteluja, sillä osaajista on pulaa. Turun kauppakamarin tekemän selvityksen mukaan 57 prosenttia vastanneista yrityksistä kertoi, että osaajapula rajoittaa yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä. Ja kun osaajia saadaan, on niin yrityksen kuin kaupunginkin kannalta keskeistä saada heidät jäämään.
— Kilpailu työvoimasta, maahanmuuttajista ja valmistuneista tuo alueille kovemman kilpailun kuin koskaan lähihistoriassa, toteaa Turun kaupungin tuore strategiajohtaja Timo Aro Suomen Yrittäjien haastattelussa. Niin Meyer Turun kaltaisten suurten yritystyönantajien kuin kuntienkin on jatkossa entistä voimakkaammin panostettava pitovoimaan kansainvälisten osaajien kotoutumisen edistämiseksi.
Monikulttuurinen itsenäisyysjuhlan järjestivät Mvkk ry, Monikulttuurisuusneuvosto, Länsi-Suomen ETNO, Turun kaupunki, International House Turku, Turun tyttöjen ja poikien talot, Bosnialaisten Kulttuurikeskus Suomessa ry, United Artists ry, Suomen Ukrainalaiset ry, Suomen arabialainen neuvosto ry, Suomi-Syyria Ystävyysseura ry, Pamilya Ry, Bibak Suomi, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry ja Sateenkaari Koto ry.