Abdel Bettahar toimii digivalmentajana VINCE-hankkeessa, jonka tavoitteena on digitalisoida palveluja ja tarjota uudenlaista tukea maahanmuuttajille.
Bettaharilla on monipuolinen tausta asiakasohjaajana ja yhteisöpedagogiikan opiskelijana. Hän kuvailee itseään aktiiviseksi kansalaiseksi, joka on mukana erilaisissa järjestöissä ja tapahtumissa. Hän on toiminut muun muassa Turun poikana, edustaen nuoria ja tuoden heidän näkökulmiaan esille erilaisissa tilaisuuksissa.
— Olen toiminut pitkään järjestömaailmassa ja minulla on vahvat verkostot siihen suuntaan. Tämä auttaa minua työssäni digivalmentajana, kun esittelen ja testaan tulevaa sovellusta eri sidosryhmille, Bettahar kertoo.
VINCE-hankkeen tavoitteet ja hyödyt – yksi sovellus, monta mahdollisuutta
VINCE-hankkeen päätavoitteena on digitalisoida International House Turun palveluja, jotta maahanmuuttajat voivat saada tarvitsemansa tiedot ja tuen helposti ja nopeasti. Bettaharin rooli hankkeessa on keskeinen, sillä hän kehittää sovelluksen toimivuutta loppukäyttäjien kanssa ja kerää oleellista dataa sovelluksen jatkokehittämistä varten.
— Sovelluksen tarkoituksena on digitalisoida muun muassa International House Turun palveluita. Esimerkiksi henkilö, joka on saanut oleskeluluvan Suomeen, voi jo ennen saapumistaan ladata sovelluksen ja saada tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, Bettahar avaa.
Sovellus auttaa maahanmuuttajia monin tavoin. Esimerkiksi henkilö, joka haluaa perustaa yrityksen, voi sovelluksen avulla saada tietoa suomalaisesta järjestelmästä ja varata ajan yritysneuvojalle. Tämä madaltaa kynnystä ja tekee tiedon saamisesta helpompaa ja nopeampaa.
— Tämä toimii sellaisena vaihtoehtoisena menetelmänä, että ei tarvitse aina nostaa sitä kynnystä niin paljon, että täytyy mennä jonnekin konttorille ja etsiä ihminen, jolta kysyä. Tavoitteenamme on, että perustiedot löytyvät puhelimesta, Bettahar sanoo.
Moniammatillinen ja kansainvälinen yhteistyö
VINCE-hanke on toteutettu moniammatillisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Mukana on asiantuntijoita eri aloilta ja maista, mikä tuo hankkeeseen laajan näkökulman ja osaamisen. Bettahar näkee tämän vahvuutena, vaikka se saattaa joskus hidastaa toimintaa.
— Moniammatillisuus tuo laajasti näkökulmia, mutta samalla se voi hieman hidastaa kehitystyötä. Näen kuitenkin, että siinä on enemmän positiivisia asioita, ja saamme näkökulmia Ruotsista ja muualta, hän arvioi.
Bettaharin mukaan hankkeen vahvuus on sen ihmislähtöisyys. Sovellusta testataan jatkuvasti loppukäyttäjien kanssa, ja heidän palautteensa otetaan huomioon kehitystyössä. Tämä varmistaa, että sovellus palvelee aidosti käyttäjiensä tarpeita.
— Mun päätyö on se, että menen loppukäyttäjien luokse ja testaan sovelluksen toimivuuden ja käyn myös esittelemässä projektin eri tahoille. Näin varmistamme, että sovellus palvelee oikeasti käyttäjiä ja saadaan laajasti palautetta käyttäjiltä, hän kertoo.
Tulevaisuuden näkymät
VINCE-hanke jatkuu kevääseen 2026 asti, mutta Bettahar näkee hankkeen potentiaalin myös pitkällä aikavälillä. Hän uskoo, että sovellus voi tulevaisuudessa olla laajemmin käytössä ja tukea maahanmuuttajien kotoutumista entistä paremmin.
— Näen, että tulevaisuudessa tämän voi ottaa laajemmin käyttöön myös viranomaisten toimesta. Tämä voi tukea kotoutumista ja olla tärkeä lisäpalvelu, Bettahar toteaa.
Hän uskoo, että sovelluksen tekoälyominaisuus tulee olemaan merkittävä apu maahanmuuttajille. Tekoäly voi auttaa käyttäjiä löytämään tarvitsemansa tiedot nopeasti ja helposti, mikä tekee sovelluksesta entistä hyödyllisemmän.
VINCE-hanke ja Abdel Bettaharin työ digivalmentajana ovat esimerkkejä siitä, miten digitalisaatio voi tukea maahanmuuttajien kotoutumista ja helpottaa heidän arkeaan. Hankkeen moniammatillinen ja kansainvälinen yhteistyö tuo mukanaan laajan osaamisen ja näkökulman, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.
Vince -hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.